KHASM GROUP

IDEI NOI PENTRU UN MEDIU SANATOS

 

DESPRE EPURARE - STATII DE EPURARE

 

       Primele statii de epurare au aparut in Anglia în secolul XIX. Initial s-au realizat canalizari, care au rezolvat problema epidemiilor hidrice, dar au facut din Tamisa un râu mort ce degaja miros pestilential, incat in geamurile parlamentului au trebuit atarnate carpe imbibate cu clorura de calciu. Abia atunci s-a trecut la realizarea de statii de epurare. Tot in Anglia s-au pus bazele monitoringului pentru statii epurare. Parametrul "consum biochimic de oxigen" CBO5 a fost introdus in 1898 - temperatura de 20 C, timp de rezidenta în rau 5 zile, tip de poluare predominanta fiind cea fecaloid-menajera si a devenit foarte important pentru proiectare unei statii de epurare.

       In SUA, in 1984 existau 15438 de statii epurare care deserveau o populatie de 172 mil. locuitori, adica 73,1%. Procentul de epurare a apelor din statii de epurare din punct de vedere al incarcarii organice masurate prin CBO5 a fost de 84% iar din punct de vedere al suspensiilor de 86,3%. Pentru anul 2005 se prevede atingerea unui nivel de 16980 de statii epurare care sa deserveasca 243 mil. locuitori, adica 86,6% . Procentul de epurare a apelorin statii epurare din punct de vedere al incarcarii organice masurate prin CBO 5 e planificat sa atinga 89,9% iar din punct de vedere al suspensiilor de 88,9%.

        In SUA tot mai putine ape din statii epurare se descarca din nou în emisar, acestea se infiltreaza in sol sau se utilizeaza pentru irigatii, în industrie, pentru recreere (lacuri), pentru piscicultura, si chiar ca sursa de apa potabila, dupa descarcare in lacuri sau injectare in sol sau chiar direct, dar cu supunere la preepurare avansata. De exemplu in SUA se utilizeaza ape uzate la prepararea de apa potabila în orase ca Palo Alto, Denver, El Paso si chiar Washington DC . Aceasta solutie e destul de scumpa, dar totusi mai ieftina decat desalinizarea apei marine de exemplu, de aceea tehnologia reciclarii apei din statii epurare se raspandeste si in tari arabe si africane.

        Epurarea reprezinta procesul complex de retinere si neutralizare a substantelor daunatoare dizolvate, in suspensie sau coloidale prezente in apele uzate industriale sau menajere in statii epurare. Principalul scop este de a imbunatatii calitatea acestor ape pentru a putea fi deversate in emisar fara a prejudicia flora sau fauna. Dupa ce apa este epurata in statii de epurare ea poate fi chiar refolosita in anumite domenii sau procese tehnologice.

        Epurarea apelor uzate poate fi in functie de caracteristicile apei si de cerintele evacuarii in emisar mai mult sau mai putin complexa astfel avand statii epurare simple mecano-biologice sau statii epurare complexe. Apele uzate cu caracter predominant anorganic vor fi tratate in statii de epurare numai prin mijloace fizico-chimice de retinere si neutralizare: sedimentare, neutralizare, precipitare, coagulare, floculare, adsorbtie pe carbune activ, schimb ionic. Apele uzate cu un caracter predominant organic sunt epurate intr-o statie de epurare prin procedee fizico-chimico-biologice.

        Epurarea apelor uzate in statii de epurare se imparte in :

•  retinerea sau neutralizarea substantelor nocive;

•  prelucrarea substantelor rezultate din prima operatiune denumite namoluri.

Progresele realizate in ultimile decenii in domeniul epurarii apelor uzate au dus nemijlocit la constructia unor statii de epurare mai judicios concepute si in special mai economice.

        Epurarea apelor in statii de epurare se urmareste prin determinari inainte si dupa intrarea in statie:

•  reactia pH;

•  suspensii solide fixe si volatile;

•  CBO 5 consumul biochimic de oxigen la cinci zile, in mg/l, necesar pentru oxidarea biochimica a materiilor organice la o temperatura de 20C si in conditii de intuneric;

•  CCO consum chimic de oxigen, in mg/l, pentru oxidarea sarurilor minerale oxidabile si a substantelor organice, bazat pe bicromat sau permanganat de potasiu; intre cei doi indicatori exista urmatoarele corelatii CCO=CBO 21, CCO=1,46 CBO 5, iar pentru prezenta in apa a substantelor organice nebiodegradabile CCO > CBO21;

•  prezenta azotului intalnit sub forma de amoniac liber, azot organic, azotati si azotiti;

•  prezenta microorganismelor, care sunt de diverse tipuri, unele contribuind procesul de epurare, iar altele ce produc boli si infectii la oameni si animale; prezenta acestora conduce la necesitatea dezinfectarii apei la iesirea din statia de epurare.

        Epurarea apei in statii de epurare se realizeaza in mai multe trepte si anume: treapta primara, treapta secundara si treapta tertiara. Ca produsi finali ai procesului de epurare dintr-o statie de epurare rezulta: apa purificata in diferite grade, functie de proces si de starea ei initiala, precum si namoluri.

        Schema de epurare se alege pe baza unor calcule tehnico-economice comparative intre mai multe variante facute prin considerarea mai multor factori ca: existenta de terenuri disponibile pentru statii de epurare sau economic inapte pentru alte folosinte, posibilitatea asigurarii zonei de protectie sanitara in jurul statiei de epurare, obligativitatea asigurarii gradului de epurare necesar, distanta fata de emisarul in care se deverseaza apele purificate, cantitatile de namoluri rezultate in fiecare proces de epurare si posibilitatile de depozitare sau de distrugere a lor, posibilitatea asigurarii statiei de epurare cu personal calificat.

        In functie de volumul de apa epurata zilnic si de natura apelor se poate opta din punct de vedere economic si constructiv pentru rezervoare din diferite materiale sau bazine din beton.

    

Tipuri de instalatii de epurare:

- separatoare de grasimi - reducerea grasimilor - sunt utilizate in general de restaurante, fast food-uri, cantine, carmangerii inainte de deversarea in canalizare sau in statie de epurare;

- separatoare de hidrocarburi; - reducerea uleiurilor si hidrocarburilor - sunt utilizate in service auto si in parcari;

- statie epurare ape menajere individuale;

- statie epurare ape menajere pentru comunitati; - statii de epurare conventionale sau SBR;

- statii epurare ape industriale; - statii de epurare conventionale sau SBR;

- sisteme recirculare apa spalatorii auto.

       Unele din procesele care au loc intr-o asemenea instalatie pot fi accelerate prin dozarea controlata de spori bacterieni, nutrienti, neutralizanti etc.

TABEL TIPURI STATII EPURARE

Tip Statie Epurare Statie Epurare KSM 06 Statie Epurare KSM 12 Statie Epurare KSM 25 Statie Epurare KSM 50 Statie Epurare KSM 70 Statie Epurare KSM 100 Statie Epurare KSM 130
Loc. echiv
2-6
7 - 12
13 - 25
26 - 50
51 - 70
71 - 100
101- 130

 

Statie Epurare KSM 150 Statie Epurare KSM 200 Statie Epurare KSM 250 Statie Epurare KSM 300 Statie Epurare KSM 350 Statie Epurare KSM 400 Statie Epurare KSM 450
131-150
151-200
201-250
251 - 300
301 - 350
351 - 400
401- 450

      

Statie epurare polipropilena

 Statiile KSM 06 - 450 sunt statii epurare realizate integral din rezervoare de polipropilena.

O statie epurare cu un debit mai mare de 60 de mc/zi din punct de vedere economic este mult mai avntajos sa se realizeze pe infrastructura din beton.

Statie epurare pe infrastructura din beton

Principalele operatii dintr-o statie epurare sunt: sedimentarea, mixarea, aerarea, nitrificarea/denitrificarea, sedimentarea finala, dezinfectia si tratarea namolurilor.

Pentru mai multe informatii vizitati pagina dedicata statie epurare comunitati mari .

Copyright ©2008. khasmgroup.ro All right Reserved